Oilpulling, wat is dat?

OIL PULLING; WAT IS DAT?

 

Ook ik vroeg me dat af, toen een artikel over ‘Oil Pulling’ een tijd geleden in Happinez mijn aandacht trok.

Je lichaam ontgiften  door olie in je mond te laten te laten circuleren. Op internet lees ik vervolgens verschillende succesverhalen over glanzende haren,  een stralende huid en wittere tanden.

Zou het echt zo simpel zijn?

Over je tong lopen veel meridianen welke in verbinding staan met diverse organen (net als op je voetzolen) dus het klinkt aannemelijk.

Daarbij zou deze eeuwen oude techniek uit de Ayurveda naast ontgiftend ook nog eens verjongend werken. Nou laten we dat dan maar eens uit proberen 

 
Inhoud  
1 Welke olie gebruiken voor oil pulling?
2 Hoe?
3 Wanneer?

Welke olie gebruiken voor oil pulling?

Omdat het in het begin nogal onwennig aan kan voelen om olie in je mond te hebben, is mijn voorkeur de eerste weken uitgegaan naar sesamolie vanwege de noot-achtige smaak. Sesamolie zou ook ontstekingsremmend werken. Kokosolie, lijnzaadolie of zonnebloem olie kan natuurlijk ook. Belangrijk is dat je plantaardige, liefst biologische, koudgeperste olie neemt.

 

Hoe?

Voor oil pulling neem je 1 eetlepel van de gewenste olie in je mond en laat dit minimaal 15 minuten in je mond circuleren. Laat de olie van links naar rechts en van boven naar onder bewegen.

Het is niet erg als je per ongeluk wat doorslikt maar probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. De olie absorbeert immers afvalstoffen.

Wanneer?

De beste tijd voor oil pulling zou in de ochtend zijn om dat er ’s nachts veel toxines vrijkomen welke zich op de tong vast zetten. Belangrijk is wel dat je nog niet gegeten hebt of, als je het  toch liever later op de dag doet, dat je 3 uur niet gegeten hebt voor de pulling.

Zelf doe ik het direct na mijn ochtend yoga en terwijl ik de olie in mijn mond heb kan ik andere dingen doen zoals ontbijt klaar zetten en douchen.  Onder de douche spuug ik vervolgens wat in mijn handen. Als de olie wit is geworden heb je lang genoeg gespoeld en kun je alle olie uitspugen. Prettig is het meteen je mond met het douchewater na te spoelen. Hierna kun je een glas water drinken en afsluiten met het poetsen van je tanden.

En nu, nu ik een paar maanden ben? Glanzen mijn haren meer en zijn mijn tanden witter? Daarvan ben ik niet overtuigd. Wel zijn mijn tanden gladder en ik heb  gemerkt dat  het preventief kan werken tegen een op de loer liggende keelontsteking of verkoudheid.

Voor mij is het in ieder geval  wel onderdeel geworden van mijn dagelijkse ochtend ritueel en ik zou aanraden het zeker eens een paar weken te proberen om te ontdekken wat het voor jou kan betekenen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.