Hoe vind ik een yoga opleiding die bij me past?

Dit is een van de vele goede reden om een yoga opleiding te gaan volgen!

Ook al ben je aanvankelijk niet van plan om ook maar ooit zelf een les te gaan verzorgen, het is een mooie, inspirerende maar ook confronterende reis naar je zelf waar je ongetwijfeld anders uit komt. Wijzer, fitter, bewuster, veel meer JIJ.

Maar goed, het idee speelt dus al een tijdje (of juist niet, en is het een besluit in een helder moment) en je wilt je gaan oriënteren waar en op welke manier je deze opleiding of training wilt gaan volgen.

Internet is daarbij het ultieme medium om eens rond te neuzen maar je zult er heel snel achter komen dat je al gauw verdwaald  door het enorme aanbod  in yoga land.

Waar zou je allemaal rekening mee kunnen houden als je door de bomen het bekende bos niet meer ziet?

Hierbij 5 tips die je wat wegwijs kunnen maken!

 

Inhoud  
1 In welke soort yoga wil je je gaan verdiepen?
2 Welke opleidingsvorm past bij jou en in je dagelijkse leven?
3 Wel of geen gecertificeerde Yoga opleiding?
4 Volg een les bij een van de opleidingsdocenten
5 Luister naar je gevoel bij het kiezen van een Yoga opleiding

 

In welke soort yoga wil je je gaan verdiepen?

Zoals je misschien weet zijn er veel verschillende soorten Yoga. Dit zijn er slechts een paar, en het kiezen van een Yoga opleiding wordt er zeker niet gemakkelijker door.

Je zou je af kunnen vragen wat je zoekt.  Is een van je voornaamste beweegredenen een fit lijf, een goede conditie en balans? Of ben je op zoek naar spirituele groei?

Mogelijk is je doel verdieping in de  filosofie of de goddelijke kant van yoga.

Helderheid in deze vragen kunnen je een richting bieden welke vorm van yoga op dit moment het beste bij jou past. Zelf heb ik gekozen voor een basisopleiding in de vorm van Hatha en Integrale Yoga.

Deze laatste vorm van Yoga vertegenwoordigt een moderne synthese van alle traditionele yogastelsels in India met als doel gelijktijdig ontwikkelen van geest, lichaam en ziel en dus een evenwichtige groei van persoonlijkheid.

Voor mij voelt een gedegen basis belangrijk zodat ik van hieruit mezelf eventueel nog kan gaan specialiseren in andere vormen.

Welke opleidingsvorm past bij jou en in je dagelijkse leven?

Helemaal weg uit de dagelijkse rompslomp en je helemaal  overgeven aan een goeroe in een Indiase ashram en  vervolgens 3 maanden later met een certificaat “yoga teacher” thuis komen.

Hoe heerlijk klinkt dat?

Helaas is dit voor veel mensen vanwege een baan, een gezin of financieel een onhaalbare kaart.

Mocht dit wel binnen je mogelijkheden liggen, realiseer je dan dat je in een soort van laboratorium situatie terecht zult komen. Je hebt in korte tijd veel te incasseren, zowel geestelijk als lichamelijk.

Terug thuis kan het zijn dat je je er heel erg van bewust bent  dat jij veranderd bent, maar de wereld om je heen  niet. Het kan heftig zijn om dit te integreren.

Mogelijk vind je het prettig om alles langzaam aan binnen je dagelijkse bestaan te laten bezinken en is dit ook praktischer te combineren.

Misschien gaat het je meer om het pad dan om het doel.

Dan is een 2 of 3 jaarlijkse opleiding wellicht wat voor jou.  Vind je het fijn om 1 keer in de maand of toch liever een avond in de 2 weken hier aan te wijden?  En hoe zit het met reistijd? Ook kan er nogal wat verschil zitten in het kostenplaatje per opleiding.

Het spreekt voor zich dat het natuurlijk binnen je budget moet passen. Hoge studie kosten wil niet zeggen dat de opleiding per definitie beter is. Studiekosten van een Yogaopleiding zijn in Nederland trouwens over het algemeen op te geven bij je inkomstenbelasting. Het is altijd raadzaam om dit eens na te vragen.

Wel of geen gecertificeerde Yoga opleiding?

CRKBO Registratie; Centraal Register Kort Beroepsonderwijs, RYT 200 of RYT 500 certificering bij Yoga Alliance; uit Amerika afkomstig internationaal certificeringssysteem welke staat voor Registrated Yoga Teacher. (De 200 of 500 staan voor het aantal lesuren die hiervoor zijn gevolgd.) VYN; Vereniging Yogadocenten Nederland

Een greep uit de certificeringssystemen die je het meest tegen zult komen.

De meeste opleidingen hanteren wel 1 van bovengenoemde kwalificaties. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat onderwerpen waarover ik meer wil weten ruim aan bod komen.

Ook een stuk anatomie, psychologie en filosofie hoort hier zeker bij. Dit opgeteld met het aantal contacturen (over het algemeen  minimaal 200) wegen voor mij zwaarder dan een specifieke certificering die een opleiding hanteert.

Ook zijn er opleidingen die een eigen kwalificatie systeem hanteren.  Wat vind je belangrijk en wat is je situatie? Ben je van plan om het geven van yoga les te combineren met reizen dan kan het juist heel handig zijn om een internationaal certificaat te hebben.

Volg een les bij een van de opleidingsdocenten

Of maak vooraf een afspraak voor een informatiegesprek. Je merkt snel genoeg of er een klik is. Het is handig als je vooraf voor je zelf ook duidelijk in beeld hebt wat je wilt zoal wilt vragen.

Je zou daarnaast ook wat research via google kunnen doen naar docenten die de lessen verzorgen.

Ook kun je wat websites bezoeken van oud leerlingen die desbetreffende opleiding gevolgd hebben. Dat geeft over het algemeen een aardig beeld van degene die je zijn voorgegaan en wat zij er mee bereikt of neergezet hebben. 

Luister naar je gevoel bij het kiezen van een Yoga opleiding

Misschien wel de belangrijkste houvast en mijn persoonlijke favoriet!

Er is geen betere graadmeter dan je lichaam. Wat is het allereerste gevoel wat je krijgt bij het lezen van een website? Spreekt de manier van schrijven je aan? Hoe komen foto’s op je over? Hoe voelt het in je onderbuik wanneer je een eerste contact hebt met een van de docenten? Geeft het je een beetje een zwaar gevoel of geeft het juist een tinteling? Hoe voelt de ruimte waar les wordt gegeven?

Hier zul je tenslotte aardig wat uren door gaan brengen. Alleen jij kunt dit bepalen. Wat voor een ander goed voelt kan voor jou heel anders zijn.

Ik hoop je hiermee een aantal handreikingen te hebben aangeboden en wens je veel succes met het vinden van een passende opleiding/training!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.