Vroege voorjaarsreiniging Ardha Matsyendrasana

De nachten zijn nog koud. In de ochtend is alles voorzien van een laagje vorst. Het waait en er valt natte sneeuw en regen. De krokussen doen hun best hun kopjes boven het water te houden.

En toch.. tussen de vorst, de wind en de regen door is hij daar; nog heel voorzichtig maar wel voelbaar; het voorjaars zonnetje!

Een prima periode om op te ruimen, te reinigen en ruimte te scheppen.

Yoga houdingen die zich hier goed voor lenen zijn torsies. Door je lichaam in een draaiing te zetten wring je als het ware je organen uit wat ontgiftend / detoxerend werkt.

Ik nodig je uit samen met mij Ardha Matsyendrasana uit te voeren. Afvalstoffen die zich afgelopen winter vast hebben gezet kunnen zorgen voor verminderde weerstand en vermoeidheid.

In deze houding geef je je ingewanden een massage zodat deze afvalstoffen gemakkelijker via je darmen het lichaam kunnen verlaten.

Zo voer je Ardha Matsyendrasana uit

Kom zitten in Dandasana; je benen liggen rechtuit voor je. Zorg ervoor dat je goed op je zitbotjes zit en dat je rug recht is. Verhoog eventueel je zit en leg een dekentje als een ruit neer.

Buig dan je linkerbeen en plaats deze over je rechterbeen. Je linkervoet staat op de grond tegen je rechterbeen aan en je linkerknie wijst omhoog. Blijf op beide billen zitten als je je rechterbeen buigt en de rechtervoet naast de linkerbil legt.

Als je merkt dat je dan niet goed met beide billen op de grond zit, laat je je rechterbeen recht voor je uit liggen (met de voet aktief). Je linkerhand plaats je op de grond achter je linkerbil. De vingers wijzen naar buiten.

Terwijl je dit doet zou je op kunnen merken dat je je bovenlichaam net wat rechter kunt zetten. Op een inademing strek je de rechterarm omhoog en op een uitademing pak je met je rechterarm je linkerknie vast of je plaatst je rechterelleboog over je linkerknie. Je arm, hand en vingers wijzen omhoog en de vingers zijn dicht.

Terwijl je in de houding zit kijk je of je diep in kunt ademen naar je buik, borstgebied en keelgebied. Op een uitademing kun je wellicht net een stukje verder in de twist komen. Door een diepe ademhaling, heeft deze asana een positieve uitwerking op de longen en geeft ruimte in het het longgebied.

De legende van Ardha Matsyendrasana

Houdt de ogen gesloten en laat de houding een moment van meditatie worden terwijl ik je meeneem naar de (verkorte) legende achter deze asana:

Ardha Matsyendrasana betekent Houding van de Vissegod.

De god Shiva had duizenden jaren doorgebracht op een berg en had verlichting bereikt door meditatie en yoga. Wat hij ontdekt had wilde hij graag delen met zijn vrouw Parvati dus besloot hij de berg af te komen en ging samen met Parvati bij de rivier picknicken.

Vol overgave vertelde hij haar wat hij had ontdekt terwijl er ondertussen een vis (Matsya) aan kwam zwemmen die zijn kop boven het water uit stak. Vol interesse en bewegenloos luisterde de vis naar wat Shiva vertelde over yoga, het pad naar totale verbinding tussen lichaam en geest.  

En terwijl hij vol overgave luisterde, voelde hij dat yoga vat kreeg op zijn lichaam en dat het in hem begon te leven. Shiva ontdekte de vis en zegende hem als Matsyendra. Na zijn dood kwam Matsyendra terug naar aarde om half als mens (rechte torso) en half als vis (gevouwen benen lijken op vissenstaart) de leer van yoga te verspreiden.

De vis is tevens verbonden aan het element water. Je gevoelens en emotionele huishouding is gelinkt aan water. In stilstaand water is ruimte voor vervuiling. Belangrijk is dan ook dat water in beweging blijft, stroomt.

Kijk eens of je dit naar je zelf kunt reflecteren terwijl je ook de andere kant van Ardha Matsyendrasana aanneemt.

Let er op dat je rustig uit de houding komt.

Als afsluiting is het aan te raden een paar glazen water te drinken. Een halve citroen hierin uitknijpen versterkt de reinigende werking!

Geniet van het vroege voorjaar!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.