Yoga en midwinter

Vandaag is het 21 december en de zon staat nu op haar laagste punt en beleven wij in Noord Europa de langste nacht van het jaar, of ook wel de midwinterzonnewende genoemd.

Astrologisch gezien begint vandaag de wintertijd. 3 Dagen lang zal de zon op dit lage punt blijven staan en vanaf 24 december zullen de dagen weer gaan lengen na een periode van duisternis. Het licht komt terug.

De betekenis van de kortste dag van het jaar

In oude tijden werd dit al gevierd met het ontsteken van vuren wat symbool stond voor het terug keren van de zon.  Het feest stond bekend als Yule, of Joelfeest.

Tegenwoordig hebben de vuren plaats gemaakt voor kerstverlichting in allerlei soorten en maten. We vieren dat de natuur langzaam aan weer tot leven komt en halen als symbool hiervoor een altijd groen blijvende boom in huis.

In veel culturen loopt het terug komen van de zon parallel aan de geboorte van een zonnekind. Denk hierbij aan de geboorte van Jezus Christus in de Christelijke traditie en aan de geboorte van Horus bij de oude Egyptenaren.

Zonnevlecht Chakra

Tijdens deze periode zou je naast het verwelkomen van de natuurlijke zon, het vieren van de geboorte van het zonnekind, ook de zon in jou zelf kunnen begroeten.

Je innerlijke zon is verbonden aan je zonnevlecht, het 3e chakra waar je persoonlijke kracht gevestigd is.

De zonnevlecht bevind zich in de maagstreek en is een belangrijke plek waar zowel voedsel als energie verteerd wordt. In het sjamanisme wordt deze plek ook wel Cosqo genoemd, spirituele maag.

Als je zonnevlecht in balans is voel je je wilskrachtig en sterk. Je hebt een gezonde spijsvertering en eetlust. Je gaat recht op je doel af en voelt je mentaal sterk.

Is deze zonnevlecht wat uit balans dan zou je wat problemen kunnen hebben met je spijsvertering, last hebben van vermoeidheid en de behoefte hebben gebruik te maken van middelen die je oppeppen om je een kunstmatig gevoel van energie te geven, met slapeloosheid als gevolg.

Om dit 3e chakra in balans te brengen zou je aan je wilskracht kunnen werken door wat structuur in je leven aan te brengen.  Een periode lang dagelijks rond dezelfde tijd dezelfde serie yoga houdingen te doen, kan je hierbij ondersteunen.

Een mooie serie houdingen die zich hiervoor leent is natuurlijk de zonnegroet (Surya Namaskara). Als richtlijn hiervoor zou je kunnen beginnen met de eerste 3 dagen 3x de zonnegroet, de volgende 3 dagen 6x, de 3 dagen daarna 9x, om de periode dan af te ronden met 3 dagen 12x.

De zonnegroet;  als eerbetoon aan de terugkomende levenskracht buiten in de natuur  maar ook het opwekken van levenskracht in jou.  De zonnegroet werkt direct vitaliserend en  verwarmend. Je zult merken dat jou innerlijk vuur direct voelbaar is. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.